Om Vänstra Stranden

Vänstra Stranden är min blogg. Här finns samhällsdebatt, kultur- och mediekritik, politisk analys, recensioner av olika sorts litteratur och ibland en och annan nyhet. Här prövar jag också tankar och idéer för att se hur långt de bär. Jag är professor i statsvetenskap samt dekan för humanistisk fakultet vid Göteborgs universitet.

Jag finns också på Twitter som Vänstra Stranden.

Vill du ta del av texter med mer tydlig utgångspunkt i min kristna tro kan du följa min andra blogg Emmausvandrarna.

Vänstra Stranden, eller Rive Gauche, utgörs av floden Seines ena sida där den flyter igenom Paris på väg mot Kanalen (La Manche). Den högra stranden (Rive Droite) är kommersens högborg, där ligger de stora varuhusen, där ligger kabaréerna, Montmartre och Champs Elysées. Den vänstra stranden rymmer istället Luxembourgträdgården, Nationalförsamlingen och Senaten, Sorbonne, jazzklubbarna och Montparnasse. Begreppet ”Rive Gauche” (Vänstra Stranden) i fransk intellektuell historia står för en öppen, intellektuell, tolerant och progressiv politisk, vetenskaplig och kulturell diskussion. Att de franska värdena från revolutionen 1789 – Frihet, Jämlikhet och Broderskap – vägleder samtalet på Paris vänstra strand är oundvikligt. Om något av detta kan återfinnas också på den här bloggen är jag mycket tacksam och glad.

Vänstra stranden – eller Rive Gauche – är också namnet på modehuset YSL:s konfektion och doft från 1966. Tanken var att ge den moderna yrkeskvinnan tillgång till elegant konfektion med en kvinnlig och självständig identitet. Doften står sig ännu i sin blå-svart-silver-färgade flaska och med ett lyft av citrus och blommor men där inslagen av kryddighet och trä skapar en för damparfymer originell känsla av frihet och frimod.