Obama dömd på förhand?

Vem som blir USA:s nästa president är en avgörande fråga för de allra flesta av världens medborgare – på ett eller annat sätt. Personligen vill jag se Barack Obama på den posten. Trots att New Mexico ännu inte är färdigräknad tyder dock det mesta på att Hillary Clinton efter super-tisdagen kommer att ha något fler delegater bakom sig än Barack Obama. Antalet varierar i olika källor men alla anger en lätt övervikt för Clinton, CNN anger t ex 823 mot 731. Det mesta tyder också på att Clinton vunnit fler delegater under själva super-tisdagen än Obama.

Men frågan är vilken chans Barack Obama har om han inte mycket snart hamnar minst ett par hästlängder före Hillary Clinton. Om det blir jämt inför det slutliga konventet kan Demokraternas ”super-delegater” avgöra. Vid konventet utgörs 40 procent av Demokraternas delegater av etablerade delegater som t ex senatorer, f d presidenter och guvernörer. Dessa väljs inte av medborgarna utan har automatiskt rösträtt, men de är fria att berätta vilken kandidat de stöder före konventet.

Eftersom Hillary Clinton beskrivs som etablissemangets kandidat – något som också primärvalen visar – är det inte långsökt att tro att hon också kommer att tjäna på Demokraternas system med ”super-delegater”. Särskilt som en av dem heter Bill Clinton…

En tanke på “Obama dömd på förhand?”

  1. Jag vet faktsikt inte om superdeleaterna kommer att rösta. Det har, sedan länge, varit en diskussion inom demokraterna om hur demokratiskt det är med superdelegater.

    Nu blossade den debatten upp igen eftersom tex. illinois har 32 delegater och 32 superdelegater. Det betyder att 13 000 röster för 1 delegat är samma värde som en superdelegat – det kan inte bli tydligare ibland.

    Dom har funderingar på om superdelegaterna inom resp. stat ska fördelas såsom rösterna inom deras valdistrikt och på så sätt göra det mer ”representativt”. I vilket fall som helst blir det intressant med utgången.

    Jag tycker iofs att det är mest fascinerande att Obama vinner i caucusformen – där man måste visa öppet vad man tycker snarare än stå i ett röstningsbås – varje gång. Men så har jag ju aldrig riktigt varit för ”vi ska stå i klump och vara coola och vill inte du vara med oss?” röstningar. Jag gillar anonyma valsedlar med kryss på…

Kommentarer är stängda.