Obama, Noah och en global mänsklig identitet

Läser i Le Monde att Joakim Noah stöder Barack Obama. Och?

Joakim Noah är son till den franske f d tennisspelaren, numera sångaren, Yannick Noah och den svenska f d fotomodellen Cecilia Rodhe. Joakim spelar basket i Chicago Bulls och är amerikansk medborgare. Joakims farfar är afrikan, född i Kamerun, och hans farmor vit europé, född i Frankrike. Barack Obamas bakgrund är lika brokig; han är född på Hawaii, hans biologiske far var afrikan (från Kenya) och hans mor vit amerikanska (från Kansas) och hans styvfar asiat (från Indonesien) och Obama tillbringade sin barndom i Jakarta.

För mig illustrerar den här släktskapsberättelsen en värld där medborgarskap är viktigare än etnicitet och en värld där vi alla utgör fokalpunkter för en global mänsklig identitet.

En tanke på “Obama, Noah och en global mänsklig identitet”

  1. Visst är det en fin historia att köra upp i ansiktet på sverigedemokrater. Det är också en elegant illustration av det globala klassamhället. Rik och känd? Medborgarskap. Fattig och identitetslös (papperslös)? Utesluten. Men kanske kan kapitaliseringspotentialen av medborgarskapet leda till ett ökat ifrågasättande av nationalstatens ideologier. ”Allt fast förflyktigas” som bekant…

Kommentarer är stängda.