Lars Ohly satte punkt…

Just när de första regndropparna började falla äntrade Lars Ohly talarstolen i Almedalen på lördagsförmiddagen. Men regnskuren blev kort och relativt mild, ungefär som Ohlys tal. Att han kritiserade Lissabonfördraget, alliansregeringens socialpolitik, FRA-frågan och var den ende som på allvar diskuterade internationell politik förvånade nog ingen av de närvarande. Men många vänsterväljare funderar på hur man bör eller kan tolka det faktum att Lars Ohly står utanför leken ”skriva-ett-gemensamt-program” som just nu pågår mellan Sahlin och Wetterstrand.

Lars Ohly vill inte ha med sitt parti på ett gemensamt program inför valet 2010. Bakgrunden är att han menar att väljarnas dom i valet bör ges vikt: Är det vänsterpartiet eller miljöpartiet som är lillebror och hur stor är storebror SAP egentligen efter valet? Vid ett framtidsseminarium i Almedalen i torsdags fortsatte Ohly att lyfta fram klassfrågorna, utbildningsfrågorna och demokratifrågorna som de viktigaste även om tio år. Inte låter det så nytt inte, men å andra sidan lär den som står still på sin plats snart återse dem som gått vilse eftersom de sistnämnda tenderar att gå i cirkel.

Wetterstrand och Sahlin vill visa att de utgör en fast allians inför valet 2010. Miljöpartiets trovärdighet i dessa avseenden är ju inte så stor för socialdemokratiska väljare. Bäst då att sätta nosgrimma på de gröna. Å andra sidan är det många socialdemokratiska väljare som inte litar på de gröna överhuvudtaget. Priset för miljöpartiet lär bli att det snart knorras i de gröna lägren över pragmatismen. Och socialdemokratin vill inte förknippas med vänsterpartiets ekonomiska politik. Om det är något som Mona Sahlin inte har råd med så är det att förknippas med ekonomiska frivoliteter. Toblerone-affären är just nu glömd, men den kan dyka upp kvickt igen. Bättre då att gå mot mitten och visa på ekonomiskt förnuft.

En parlamentarisk vänster till vänster om socialdemokratin/de gröna kan spärra ut missnöje, motverka minskat valdeltagande och mobilisering från mer extrema rörelser. Å andra sidan kan denna vänsterflygel bli tillräckligt stor för att få socialdemokratins allians med de gröna att framstå som en hämsko på regeringsfähigeten. Vad gör socialdemokratin med regeringsmakten om SAP får 33 procent, miljöpartiet 5 procent och vänsterpartiet 12 procent? Eller vad händer om de gröna inte kommer in i Riksdagen?

Att binda sig tidigt har sitt pris. Ohly har sagt att det är socialdemokraterna, som det största partiet, som måste ta initiativet till samarbete. Frågan är hur högt priset blir för en invit från Mona Sahlin, och vem som får betala till slut.

5 reaktioner till “Lars Ohly satte punkt…”

 1. Kapitalisten och gamle kommunisten Lars Ohly partiledare för extremvänstern smider planer tillsammans med gänget i marginalen miljöpartiet och socialdemokraterna. För retur biljetter till riksdagens smörgåsbord 2010.
  Man undrar varför den förmögne höginkomsttagaren och miljonären Lars Ohly gnäller och pekar finger på alliansen. När han är en av dem som tillskriver ett klassamhälle. Från en del andra länder har vi varit med om partier som konsekvent använder falsk marknadsföring för att nå nya väljargrupper. Så finns till exempel ett socialdemokratiskt parti i Portugal som sannolikt står till höger om samtliga svenska riksdagspartier.
  Här i Sverige har vi begåvats med ett nytt arbetarparti. Moderaterna har insett att det inte finns någon möjlighet att vinna val eller sympatier på högerpolitik, alltså måste man låtsas vara något annat. Men hur mycket arbetarparti är moderata samlingspartiet?
  Det nya arbetarpartiet vill sälja ut gemensamt ägda företag till privatkapitalet. Det är en sanslöst dålig affär för alla oss som hittills ägt dessa företag och leder dessutom till att förmögenheter och makt omfördelas till de redan rika (Lars Ohly tillhör de rika).
  I många kommuner kommer det kommunala beståndet av hyresrätter att minska så att det snart blir rätt att tala om allmännyttan som nödbostäder eller fattighus. Bostäder ska ses som en vara som vilken som helst och någon social bostadspolitik finns inte.
  Utbildningspolitiken är i stark förändring. Högern riktar in sig på tidigare betyg, betyg i ordning och uppförande, bannlysning av elevdemokratin, depressiva åtgärder och rätt för lärare att beslagta mobiltelefoner. Men dessutom har vi en regering som försämrar Komvux, slopar rekryteringsbidraget (som bland annat gått till elever med läs och skrivsvårigheter) och försvårar för den som varit ute i arbetslivet att söka in på högskola eller universitet.
  Regeringen vill använda skattepengar så att de rika hålls på gott humör. Inkomst skattesänkningar, borttagandet av fastighetsskatten, skatteavdrag för städning och stoppandet av förmögenhetsskatten går direkt till dem som redan är rikast och tjänar mest.
  Samtidigt är attacker på A-kassa och socialförsäkringar helt logiska enligt alliansen, det ska kosta att vara fattig. Därför ökar avgifterna till A-kassan samtidigt som ersättningen till arbetslösa och sjuka sänks.
  Det finns inte tillstymmelse till feminism i regeringens politik, däremot förslag om vårdnadsbidrag. Det är ironiskt att en regering som valdes efter en valkampanj som i stor utsträckning handlade om att bekämpa utanförskap och bidragsberoende nu är beredd att införa ett nytt bidrag som betalar människor för att inte arbeta.
  Miljöfrågorna överlåts nu i allt större utsträckning på marknaden. Även om det blivit omöjligt till och med för storföretagen och högern att helt bortse från klimathotet saknar de politik för att minska den globala uppvärmningen Marknadslösningar riskerar alltid att fastna i kortsiktiga lönsamhetsresonemang. Ett arbetarparti är numera ett parti som vill öka skillnaderna mellan klasser och mellan kön, ett parti som säljer ut gemensamma tillgångar, privatiserar välfärden, förstärker sorteringen i utbildningspolitiken och struntar i miljöfrågorna. Nästa steg blir väl att KD kallar sig feminister, folkpartiet kallar sig liberala. Sverigedemokraterna är det enda alternativet till att Sverige ska utvecklas positivt.

  Kjell Ek Sverigedemokraterna

 2. Kjell Ek: det där var en strålande parodi på Sd-retorik. Jag trodde nästan att det var på riktigt först, imitationen av Sd:s icke-politik och rent negativa argumentation (anklagelser till höger och vänster, men inga egentliga ställningstaganden) var så perfekt. Tack för dagens stora skratt och en god satir som förhoppningsvis kan öppna ögonen på människor som allvarligt överväger att rösta med Sd.

 3. Sverigedemokraterna är representanter för tusentals medlemmar och hundratusentals väljare. 2008-07-17. 228.
  För att Sverigedemokratisk politik ska kunna bli verklighet har vi alla ett ansvar för att diskussionerna förs med respekt för varandras olika uppfattningar och med full tilltro till argumentens styrka.
  Stoppa anhöriginvandringen för dem som inte har ett jobb har diskuterats behovet av krafttag emot människosmuggling och skenäktenskap och olika särbehandlingar som sker i vårt samhälle i dag måste med krafttag stoppas.
  Polisen och Tullen måste förstärkas för att stoppa inflödet av narkotika och otillåtna varor exempelvis vapen mm.
  Riksdagspolitikerna i dag blundar för verkligheten och bidrar på så vis till att Sveriges konkurrens urhållkas med ett regelverk som försvårar för företagen att anställa människor i företagen. Vi måste bibehålla framtidstro och inte leva med skygglappar utan se verkligheten som förändras.
  Sverigedemokraterna måste företräda hela nationens energiförsörjning och finna nya möjligheter att premiera förnybara energier för att trygga energin i framtiden så att priserna på förnybara energier inte konkurrerar bort de industrier som finns i Sverige i dag till länder som är billigare med sin energi.
  Det är mycket farligt med den politik som socialdemokraterna drev i samförstånd med alliansen för fetman har krävt fler liv än svälten. Vi Sverigedemokrater ska inte bli peninghungriga som de övriga politiska partier. Kvalitet istället för kvantitativt är Sverigedemokraternas målsättningen.
  Kjell Ek (SD)

 4. Mycket bra Kjell Ek hoppas att vi får se mer av dina skrivelser i framtiden någon som rör om i politiken. Den Svenska regeringen är ganska stelbent!

Kommentarer är stängda.