När blev svensk idrott en icke-nyhet?

Under OS 6/8-24/8 är inslag från tävlingarna bortklippta pga upphovsrättsliga skäl. Sändningarna publiceras därför senare än vanligt.

Så här står det när man vill se SvT Rapport på webben under OS-sändningarna. Sedan när blev svensk idrott – bekostad av skattepengar och upphöjd till nationell angelägenhen – undantagen från svensk nyhetsrapportering? Kan ni se följande budskap i framtiden: ”Under presidentvalet i USA är inslag från valkampanjen bortklippta pga upphovsrättliga skäl” eller varför inte ”Under den svenska valrörelsen 2010 är inslag från partiernas valmöten bortklippta av upphovsrättliga skäl”. Kanske det här blir bättre ”Under hela riksdagsåret är sändningar från riksdagens kammare bortklippta av upphovsrättliga skäl”?

Staten satsar åtminstone 1,8 miljarder på svensk idrott varav minst 40 miljoner går direkt till SOK. Om nationell idrott – landslag och individuella satsningar – skall sponsras av svenska skattepengar och svenska spelare så skall också resultaten av den sponsringen vara tillgängliga för alla via offentligt finansierad massmedia. I annat fall kan idrotten fortsättningsvis bli en del av underhållningsbranschen, betala för sig i en egen kanal, helt leva på privata sponsorpengar och framför allt sluta göra anspråk på nationell legitimitet och nationell status.

Så länge idrottsprestationer genomförs i svenska statens namn är de också nationella nyheter som fritt skall kunna raporteras i svensk offentligt finansierad television.

Basta!

5 reaktioner till “När blev svensk idrott en icke-nyhet?”

 1. Tyvärr får man nog konstatera att elitidrotten blivit en del av underhållningsindustrin. Det vore därför logiskt att avveckla det omfattande offentliga stödet. Men politiskt föga realistiskt – vilket parti vill stöta sig med det idrottsintressade folket?

 2. Jag anser att Svt har skött sändningarna från OS på ett mindre godkänt sett. Något rörigt, flera studion och växlande schema. Det ska till mycket mer om man tar in så mycket pengar som man gör.

 3. Instämmer men skulle föredra vinkeln ”det är dags att sätta stopp för den skenande upphovsrättsindustrin!”. När traditionellt nyhetsmaterial inte kan rapporteras om – utan fördröjning – så är det något som är radikalt fel…

 4. Det skulle kunna vara såsom du säger, men staten har nog ingen större vilja/intresse av att köpa in TV-rättigheterna.
  Jag förstår dock vad du menar, men trots att jag betalar TV-licensen så bryr jag mig inte så mycket om vad svensk TV visar… det finns ju internet.. 😉

 5. Nu har det ju visat sig att den statligt sponsrade svenska idrotten inte lyckats sådär över hövan. Men, det ändrar inte principen. Jag delar synpunkten att elitidrotten blivit underhållning och ett statligt stöd kraftig kan ifrågasättas. Elitidrotten har blivit en nationalistiskt substitut i brist på annat. Men så oerhört mycket idrott pågår på lägre nivå, till glädje och nytta för stora delar av svenska folket. För att kunna fortsätta med den bredden måste vi antagligen ha eliten som ”draghjälp”.

  Och SvT har genom dåliga kvällssändningar bidragit till underhållningen istället för till en nyhetsvinkel.

  Upphovsrättshysterin retar också mig till vansinne!

  Jodå, nätet är ju alltid där. Men den stora mängden ställer enorma krav på förmågan att veta exakt vad det är vad man är ute efter. Sammanfattande nyheter underlättar och ger ingångar.

  /VS

Kommentarer är stängda.