Mysteriet med Front Nationals parlamentsmandat

Efter det franska parlamentsvalet 2012, som avslutades i söndags med en stor seger för Socialistpartiet, har också den franska Nationalförsamlingen för första gången två valda ledamöter från Front National, Marion le Pen som är systerdotter till Marine le Pen samt Gilbert Collard. Så står det överallt i svenska och internationella tidningar. Och min analys före valet var just detta, om Front National lyckades 2012 vore det första gången sedan åren 1986-1988, då det proportionella valsystemet togs bort i samband med valet 1988.

Men det är faktiskt en sanning med modifikation.

År 1988 valdes Yannick Piat in det franska Nationalförsamlingen för Front National. Hon omvaldes och klarade alltså övergången från proportionellt till majoritärt valsystem. Piat var guddotter till Jean-Marie le Pen, född i Saigon och med en mamma som tjänstgjorde i den franska armén. Men efter endast några månader i Nationalförsamlingen uteslöts Piat ur Front National efter att allt mer fjärmat sig från le Pen. Hon närmade sig istället det mer liberala borgerliga partiet UDF. Ett parti hon sedan också ställde upp i val för. Piat mördades 1994 i vad som bör betecknas som ett politiskt mord, anstiftat av en lokal restaurangägare. Front National fick således representation i Nationalförsamlingen 1988, men uteslöt själva ledamoten efter endast några månader.

År 1997 valdes så Jean-Marie le Chevallier in i Nationalförsamlingen för Front National. Hans mandat annullerades emellertid av Frankrikes Conseil d’Etat eftersom finansieringen av hans valkampanj bröt mot de regler som satts upp. Chevallier dömdes senare till fängelser för att ha använt allmänna medel felaktigt, han var borgmästare i Toulon vid tiden för valen till Nationalförsamlingen 1997. I ett fyllnadsval i maj 1998 – där hans hustru ställde upp istället för honom – förlorade dock Front National mandatet till en socialistkandidat.Chevallier själv lämnade Front National år 1999.

Faktum är att en av de s k invalda för Front National – Gilbert Collard – tidigare varit medlem av flera partier, däribland Socialistpartiet och ett mer radikalt vänsterparti samt några moderata högerpartier. Han valdes in på en egen partibeteckning ”Rassemblement Bleu Marine” som associeras till hans stöd för Marine le Pen i presidentvalet i år. I tisdags meddelade dock Marine le Pen att Collard var välkommen i partiet…

Således är det faktiskt inte första gången sedan 1988 som Front National får mandat i Nationalförsamlingen i samband med ett allmänt val, och vill man vara strikt så fick Front National bara ett (1) mandat i detta val men allt tyder på att det blir två. Det mesta tyder på att det kan bli första gången partiet får behålla åtminstone en av sina ledamöter…

Så var det lilla mysteriet löst.

2 reaktioner till “Mysteriet med Front Nationals parlamentsmandat”

  1. Som jag svarade Patrik Ehn på twitter så valdes han in på helt annan partibeteckning och såvitt jag vet i alla fall (fransk nyhetsmedia) har han ännu inte välkomnats av Marine le Pen. Han går således på samma kvot som Collard med den (avgörande?) skillnaden att Collard redan välkomnats, samt stått nära Marine le Pens presidentkampanj (för att uttrycka det milt).

    VS

Kommentarer är stängda.