Snobbar som bloggar?

Läste igår en artikel av statsvetarprofessorn W. Lance Bennet där han undersökt mer än 700 antikrigsdemonstranter från 15 februari 2003. Han har kommit fram till att bland dem som förlitar sig på internetkommunikation och andra elektroniska medier så återfinns en stark identifikation med ”the global social justice-movement” (motsvarar väl ungefär antiglobaliseringsrörelsen i Sverige) medan bland dem som förlitar sig på tidningar, radio och TV var identifikationen med rörelser som förknippas med ”the global social justice-movement” svag. Bennet hävdar att detta gäller åtminstone i åtta västeuropeiska länder plus USA.

Jag undrar ju förstås hur dessa samband förhåller sig till generationsklyftor, utbildningsnivå och vänster- och högerskalor. Men ändå. Kanske finns det något allmänt subversivt i den elektroniska kommunikationen. The media is the message sa redan Marshall McLuhan. Utvecklar kanske de människor som interagerar i de virtuella rummen andra politiska preferenser än de envägskommunicerande tidningsläsarna?

Susanna Popova i SvD idag tycker dock att vi bloggare utgör klubben för inbördes beundran. Hennes oförmåga att se de olika lager av bloggare som bloggosfären består av visar väl dessvärre att hon inte riktigt greppat vad vi håller på med. Inte heller oförmågan att se att de åtta procent som enligt hennes läser bloggar en gång i veckan är en ganska hög siffra givet att man vet hur opinionsbildning fungerar. Nämligen via s k opinionsledare.

Vive la blogg!

6 reaktioner till “Snobbar som bloggar?”

 1. Oui, vraiment! (Obs, kan ej franska)
  Det är lite tröttsamt med de där slängarna mot bloggandet i ”gammelmedia”. Om bloggen är så betydelselös och navelskådande, varför ”tvingas” allehanda tidningsskribenter börja blogga på sina tidningssajter? Se DN:s kulturskribenter till exempel.

 2. ”Antiglobaliseringsrörelsen” är ett helt missvisande uttryck som har satts dit av de som är motståndare till en mer jämlik internationell ordning. Varken de engagerade själva, forskare på området eller insatta medier använder det längre, synd att du gör det.

 3. Anders: Det var inget pejorativt menat med det – jag hittade inget inarbetat svenskt begrepp. Kom gärna med förslag! (En bokstavlig översättning är obegriplig för svenska läsare)

 4. Egentligen förstår jag inte vad Popova vill säga. Sluta blogga eller vad? Det är bara ett annat sätt att kommunicera på.

  Jämlikt enligt de själva får man väl säga. Attac är just inget annat än en ”anti” globaliseringsrörelse oavsett vad José Bové&Co själva vill kalla sig.

 5. VS och Anders: I stället för ”antiglobaliseringsrörelsen” används ju allt oftare begreppet ”den globala rättviserörelsen” vilket jag tycker speglar ”rörelsen av rörelser” bättre.

 6. Jag håller med dig, Vänstra Strand, faktum är att jag läser dig oftare än Susanna Popova, trots att också en del av hennes texter lär vara tillgängliga gratis. Jag tror helt enkelt inte att hon har tillräckligt att säga mig.

  Proffstyckarna kommer helt enkelt att få problem, tror jag, för även om vi amatörskriftställare inte är lika duktiga på själva skrivandet, så har vi tillsammans en så mycket rikare erfarenhet att förmedla och den är guld värd.

Kommentarer är stängda.