Det farliga nätet

I både Rapport och Aktuellt idag sägs att BRÅ gjort en undersökning som visar att hälften av alla 15-16 åringa flickor fått närmanden via nätet från vuxna män som velat ha sex. Därför vill nu justitieministern och riksåklagaren kriminalisera nätkontakter där den vuxne har för avsikt att begå ett sexbrott.

Rättta mig nu om jag är fel ute, men när man är 15 år kan man ha sex med vem man vill utan att det är något som helst kriminellt med det. Eller har jag fel? Visserligen tycker jag att det är patetiskt med vuxna män som vill ha sexuella relationer med unga tjejer (eller killar) men jag kan inte rimligen tycka att det skall vara kriminellt! Och när en av de sakkunniga säger att det kan gälla män som är 20-25 börjar jag få lite ont i magen – om en 16-årig tjej har sex med en 20-årig kille, eller tvärtom för den delen, så skulle detta alltså vara pedofili!?

Och kan det vara rimligt att kriminalisera en önskan om sex? Ingen kriminaliserar en önskan att döda, inte förrän brottet är begånget är uppsåtsfrågan på bordet. Jag tycker att vårt samhälles alltmera högljudda önskan om att kriminalisera, övervaka varje vrå av våra liv och kontrollera varje transaktion börjar påminna starkt om Orwells 1984.

Personligen håller jag det för nästan otroligt att hälften av alla Sveriges 15-åriga flickor faktiskt blivit utsatta för pedofiler på nätet. Men jag böjer mig för belägg.

Jag får fördjupa mig i de närmare 100 sidorna…

Efter att ha läst: En enkät har genomförts med 7500 ungdomar i årskurs nio, enligt alla konstens regler såvitt jag kan bedöma, och där anger 38 procent av flickorna (ca 15 år) att de via internet fått sexuella inviter av något slag från vad de själva tror är vuxna personer. Av dessa är det 13 procentenheter som varit med om detta en gång, övriga två gånger eller mer. Av dessa 38 procent har 39 procent ett förhållande med en kille/tjej, 56 procent har varit berusade minst tre gånger under året och närmare en tredjedel har utsatts för våld och blivit bestulna under det senaste året. I en annan undersökning utförd på nätet med betydligt skakigare metod uppger 70 procent av flickor mellan 15 och 17 år (de flesta var 16-17 år) att de ombetts sexprata när de själva inte ville. Här anges dock inget om vuxna, utan dessa kontakter är lika gärna med jämnåriga. I gruppen angav ”närmare hälften” att de hade haft sexuella nätkontakter med någon som var minst fem år äldre – t ex en 17-åring med en 23-åring alltså. I gruppen angav närmare 35 procent att sådana kontakter också funnits när de var yngre än 15 år, alltså med någon från 20 år och uppåt.

Rapporten är intressant och problematiserad, till skillnad från de tidningsskriverier som blivit följden. De olika enkäter som redovisas är emellertid i flera fall mycket komplicerade och innefattar t ex svar som innebär att man skall berätta om saker som hänt flera år tidigare. Erfarenheten visar att sådana svar är mycket otillförlitliga.

Låt oss nöja oss med att konstatera att sexuella inviter på nätet till flickor inte är ovanliga. Runt en tredjedel av femtonåriga flickor har upplevt det. Många 16-17-åriga flickor har också någon gång haft sexuella kontakter med äldre killar/män på nätet.

Jag skulle vilja veta hur det här mönstret såg ut före nätet. Hur många har inte haft flåsande röster i luren, fått frågor när man väntat på bussen eller sett medelåldersmän sitta och titta på flickgymnastiken utomhus medan de har något glansartat i blicken. Nätet har gjort det enklare och säkert lockat fram många fler verkliga pedofiler. Men vi gör flickorna en otjänst om vi fixerar oss vid kontaktvägen och inte vid att utveckla en positiv och glad sexualitet.

10 reaktioner till “Det farliga nätet”

 1. Ja, bra skrivet! Jag undrar också över det här.
  Känns som att det finns en hysteri omkring ungdomar, sex & internet just nu som inte kan vara sund. Hur många gånger har vi inte fått se håriga handöversidor framför dataskärmar med listor på rafflande bildnamn (teen det ena med det andra) på nyheterna. Just detta att man sällan eller aldrig skiljer på gubbsjuka och ”verklig pedofili” s a s, intresse för barn som inte är könsmogna, är förvirrande och gör att man ibland tror sig befinna sig i en värld full av galna peddosadister. Till slut vågar man inte lita på någon man överhuvudtaget!

 2. Män får ju numer, från sociobiologin, veta att det är naturligt för äldre män att vilja ha sex med mycket unga kvinnor, och hur många män vill vara onaturliga? 🙂

  Men som du säger, pedofili kan man ju inte kalla det om flickorna fyllt 15. Visserligen tyckte jag att gubbar på 30 var lite äckliga när jag var 15, men 20-åringar var inte avskräckande precis.

 3. Intressant resonemang detta att kriminalisera en ”önskan” om att ha sex. Vi kriminaliserar ju inte andra former av önskningar förrän de blir verklighet. Man kan tycka att lagstiftningen är dålig men det är ju så att om man är över 15 så får man ha sex med vem man vill. Sedan att det är ”konstigt”, ”onormalt” eller vad det är med så stor ålderskillnad mellan människor som har sex är en annan diskussion. Givetvis är det så att om man är äldre så har man antagligen mer erfarenhet och mognad än en 15 årig partner och kan ”utnyttja” situationen. Men lagstiftningen säger att är man över 15 så får man ha sex med vem som helst och den säger inget om vad deras ålderskillnad ska vara.I Teorin skulle det alltså fungera med ngn på 15 år och en 60 åring..I verkligheten sker det ju sällan.

 4. Ja, det verkar onekligen märkligt. Tror siffran om pedofili är överdriven. Kanske hysterin hindrar att de får fast de verkliga pedofilerna – det vore tragiskt!

 5. Det känns som om diskussionen om att bara för att det är omoraliskt (att en 23årig man söker kontakt med ung flicka på 15) betyder det inte att det är olagligt. Det är väl både bra och dåligt? Jag skulle snarare vilja att man återigen upprepade till flickor att bara för att mannen vill något med dig betyder det inte att du behöver göra något.

  Vad gäller sexuella inviter på internet eller inte, det är väl minst lika vanligt som när vuxna kvinnor går ut på krogen? Är det egentligen någon skillnad?

 6. Jag vill se en sexualpolitik (finns det en så’n?) som går ut på att stärka unga flickors självkänsla så att de inte finner sig i offerrollen. Jag är rädd för att vi genom fixeringen vid ”pedofiler på nätet” bara stärker känslan hos unga flickor att vara ansatta av en hord kåta män som de inte kan värja sig emot. Offerrollen bara ligger och väntar. Den blir man inte lycklig av.

 7. Ah, den där offerrollen ja där man är ansatt av män som inte kan hantera sig själva. Det är ju även det en typ av offerroll; ”mannen inte hade något val eftersom han blev så lockad”. Ingen av dom är ju något bra.

  Och nej, seuxualpolitik känns som om det var ett tag sen vi hade en öppen och tydlig sådan. Nu är det ju inne med att alla ska göra som dom vill och känner för och om inte annat så är, nästan, allting tillåtet och normalt. Jag vet inte det jag… det är mycket dubbelmoral och förvirring i leden.

 8. Ni för en vettig diskussion här, men vad ni, och andra med er, inte nämner är äldre tjejer/yngre killar. Jag är 24 och är tillsammans med en kille på 16. Det är kanske inte lika vanligt? Anses det lika ”omoraliskt”, eller vad vi kan kalla det, som äldre killar/yngre tjejer? Vad tycker ni?

  Vladde: ”Givetvis är det så att om man är äldre så har man antagligen mer erfarenhet och mognad än en 15 årig partner och kan “utnyttja” situationen.”
  Inte nödvändigtvis; vi var/är varandras första i mycket, både sexuellt och relationsmässigt. Men det händer säkert, det är kanske till och med vanligt.

 9. hej

  jag tycker att artikeln var jäkla bra, å även kommentarerna.
  jag är 29, å en yngre tjej (15 år) är intresserad av mig, inte skulle jag säga till henne att hon är för ung för mig, om hon vill ha en äldre kille så är det inget fel med det, jag kan lära henne ett och annat om sex.

Kommentarer är stängda.