Korkat om Almedalen

Fjättrad vid gräsklipparen åhörde jag idag Göran Greider (DD) och Carl Rudbeck (f d Smedjan)  i Godmorgon Världen (P1) diskutera Almedalen. Karin Rebas (DN) var också med, men henne kan vi lämna därhän för ögonblicket. För det var herrarna som visade prov på en sällsynt korkad debatt. Enligt Greider och Rudbeck var Almedalsveckan skadlig för demokratin eftersom journalister, lobbyister och politiker kliade varann på ryggen och söp i hop. Jojo. Har herrarna Greider och Rudbeck ö h t varit närvarande i Almedalen under politikerveckan undrar jag. För mig låter det som räven sa om rönnbären. Surt.

Att den politiska och mediala Stockholmsmaffian super ihop, gifter sig med varann och kliar varann på ryggen är väl inget som är unikt för Almedalsveckan. Det unika är istället att under denna vecka sker all debatt, konfrontation och alla ryggkliningar helt offentligt. Och inte bara det – de s k lobbyister utgörs till icke försumbar del av NGO:s som Amnesty och Röda Korset. Fackförbunden, liksom forskarsamhället, är också representerade och deras perspektiv på politiken diskuteras på olika seminarier. För att inte tala om den märkliga öppenhet som alltid inträder när folk är borta från sina vanliga taburetter. I Almedalen talar folk med varann om politik på ett osedvanligt frivolt och eklektiskt sätt.

Det är upp till var och en att vara med, medverka eller aktivera sig inom ramen för veckans aktiviteter. Vill man inte supa till på Donners Brunn så slipper man. Men för dem som tror att allt bara handlar om politiska och mediala kändisar blir förstås natten sen. De små hemliga partyn som pågår här och där är säkert intressanta för Stureplanscentern, en och annan vimmelbloggare och andra trångsynta. Att träffa politiska bekanta på dagtid är dock mer uppfriskande och stimulerande.  

Carl Rudbeck och Göran Greider – besök Almedalen under politikerveckan och glöm ryggkliarna. Ta del av det fantastiska politiska smörgåsbord som bjuds i underbar sommarmiljö en enda vecka om året. Och bjud lite på er själva!

3 reaktioner till “Korkat om Almedalen”

  1. Jag måste hålla med dig. Min man tillbringade några dagar där i år (som representant för en facklig organisation) och tyckte ändå mitt uppe i allt ryggkliande att det var mycket givande – trots att han inte är någon partytyp precis 😉 Att diskutera politik (ibland informelt) och ha olika seminarium är tvärtemot vad herrarna tyckte nyttigt för demokratin. Allmänheten är ju dessutom välkommen att beblanda sig. Alternativet är värre. Slutna rum, inga öppna dikussioner osv.

  2. Fjättrad vid gräsklipparen , det låter illa.
    Du kunde ha lejt en arbetslös akademiker, eller

    Inte ska man väl vara fjättrad, möjligen som Prometeus.
    Bo Bengtsson

  3. Nåja, fjättrad var jag ju inte bokstavligen tack och lov. Men med ett död-mans-grepp på gräsklipparen, P1 i hörsnäckorna och utanpå det stora hörselskyddskåpor och med ett par tusen m2 att klippa kändes det väl ungefär så… /VS

Kommentarer är stängda.