Grönt och religiöst i Almedalen

Avlyssnat på Dagens seminarium i Frälsningsarméns lokal:

– Vi bor åtta personer därinne bakom den dörren och vi är kristna allihop och alla utom jag röstar på miljöpartiet. Det är bara jag som röstar borgerligt. Skulle unga kristna bestämma så finge miljöpartiet egen majoritet!

En intressant vindkantring tycks ha ägt rum bland unga kristna. Magnus Hagevi har visat att ungdomsgenerationen numera har en högre värdering av ”frälsning” än den äldre generationen. Och förre miljöpartistspråkröret Birger Schlaug påtalade under ett annat seminarium att han ville se mer av religion i politiken. Samtidigt sa Göran Hägglund inte en stavelse om miljöpolitiken i sitt Almedalstal.

Är Gud miljöpartist?

14 reaktioner till “Grönt och religiöst i Almedalen”

 1. Miljöpartiet har ofta faktiskt lite större stöd bland unga som går i kyrkan regelbundet än i befolkningen i övrigt. Men inte är det 7 av 8 av de unga kyrkobesökarna som är miljöpartister, snarare pendlar det mellan 1 av 20 och 1 av 15 eller något ditåt.

 2. Nja, så sa jag inte riktigt. Det jag sa var att de som vill föra en politisk debatt som baseras på religion skall ha full rätt att göra det – det är därför naturligt att t ex abortmotståndare funderar på att bilda nytt parti. Jag har alltid, och kommer nog alltid, att försvara allas rätt att yttra sig i den politiska debatten så länge det inte handlar om uppvigling eller kränkning.

 3. Intressant. Ja, jag tror att vi är ganska många som ser bra mycket mer spår av Kristus i miljöpartiet än i det parti som söker göra politik av hans etik. Men att Gud skulle rösta på Peter, nja kanske ändå inte.

 4. Jag hörde Jan Hjärpe på radion för några månader sedan, och han hävdade att många unga svenska muslimer tolkade Koranen i linje med att man ska vårda om Guds skapelse från vilket de drar slutsatsen att engagera sig i miljöfrågor politiskt (här skulle man kunna lägga till något ironiskt om färgen grön och islam men jag står över). Finns det en möjlig mötespunkt mellan religionernas utövare här? En position som dessutom verkligen är ”pro life”?

 5. ”Pro life” är intressant som koncept. Vilken kreativ journalist ska bli först att fråga Oscarsson, Kronlid och allt vad de heter om de är vegetarianer?

 6. Birger: Visst var det en förenkling, min poäng var bara att du som tidigare språkrör i Miljöpartiet öppnade för en debatt där religiösa argument och livsåskådningsfrågor sågs som seriösa. Inte alla yttrandefrihetsvärnare tycker så.

  Spleeno: Intressant med förvaltarskapstanken, kanske är den trots allt en kärnpunkt i alla monoteistiska religioner? Just insitken om att livet är en gåva och inget vi förtjänat länder i religionens namn till eftertanke.

  Emil: Är Gud alltså blankröstare? 🙂

  Gärningsmannen: Vore intressant att gå vidare med detta kring unga troende (kristna, judar, muslimer m m) och politiska ståndpunkter. Lästips?

  Marcus: Det gäller ju att erövra fiendens ord. Fast jag är ju lite tveksam, har det funkat med ”blatte”, ”häxa” och ”svenne”? Knappast.

 7. Schlaugs åsikter om religion och politik verkar ganska sunda. I en demokrati måste människor få ta politisk ställning utifrån de grunder som är viktiga för var och en.

 8. Intressant med en bekräftelse (det Magnus Hagevi säger) på det jag själv länge anat! Kommer en bloggpost apropå det snart.

  Gärningsmannen: Jag skulle gärna vilja ta del av dina synpunkter på ett inlägg jag skrev på gruppbloggen frihetligt forum. (Övrigas synpunkter mottages förstås gärna också.)

 9. Det var en kul observation. Orsakssambanden är intressanta att spekulera i, men mp är ju generellt väldigt stora bland unga, vilket kanske förklarar en del.

  I en värld där människor förtycks på grund av sin religion kan politiken och religionen inte skiljas åt. I Sverige måste vi inte minst arbeta politiskt mot islamofobin den intoleranta attityden mot religiösa. Ibland kan jag tycka att Sverige präglas av fundamentalistisk sekularism, men det kanske är överdrivet? Hoppas det.

 10. Vicken grej!

  Det var jag som sa’t. iofs tror jag att jag la in ett litet ”såvittjagvet”, och att det var vi i josefinarummet som skulle rösta, inte unga kristna öht. sen är väl det urvalet lite skevt (unga frikyrkliga storstadsbor med politiskt intresse och akademisk utbildning, som gillar odling och folkmusik) men det är å andra sidan skevt på ett intressant sätt.

 11. Olov: Visst är det intressant! Det pekar dessutom i bekräftelsens riktning av den hypotes jag och andra hade i slutet av mitt medlemskap i ”du-vet-vilket-ungdomsförbund”. Vi var tämligen övertygade om att de i generationen efter oss (blir väl typ Generation Y) med samma åsikter skulle välja (mp) och inte det klassiska frikyrkliga alternativet.

  SPEAK:arna får väl här ses som en form av förtrupp (www.speak.nu)

  Frågan är dock om det skett någon egentlig åsiktsmässig förändring hos unga politiskt intresserade frikyrkliga? Jag antyder ju ovan att det inte skett någon sådan förändring utan att det snarare är en mer strategisk diskussion om var man får störst genomslag för sin agenda. Jämför man vad t.ex. KDU på 1970-talet sa på temat ”en ny livsstil” med vad de tämligen grönmärkta SPEAK:arna säger idag så är skillnaderna försvinnande små. Men det skulle vara intressant att studera detta närmare…

 12. Hej Olov! Kul att du hittade hit!

  Douglas: Delar din nyfikenhet. KD var ju under 1970-talet mycket mer av ett verkligt partipolitiskt alternativ än i sina försök att bryta vänster-höger-mönstret än idag. Men detvar ju också sedan MP. Kanske en parallell? Unga människor i frikyrkan på 1970-talet var en modernistiskt förtrupp, som vann kriget men förlorade många slag (t ex om musiken…). Ser vi en upprepning idag när den f d ungdomsgenerationen blivit medelklass och bekväma?

 13. när det gäller just speakarna (el missionsskolemaffian/EFK ideolog/frizonhänggänget. kärt barn..) så skulle jag tippa att det helt enkelt är en ideologisk grej. De skäggigaste amish-anabaptisterna i örebro och linköping (jag har mustasch och räknas alltså inte dit) har ganska mycket gemensamt med de skäggigaste Naess-nostalgikerna i mp (nolltillväxt, enkel livsstil, häst och vagn). De röstar väl iofs inte, men de lite mindre skäggiga kan kanske hitta varann i nån sorts vänsterliberal lightsyndikalism. I takt med att kd har blivit mer kontinentalt/thomistiskt så kan man hsh gissa att de här grupperna har blivit mindre intresserade. Som man bäddar får man ligga, Douglas!

Kommentarer är stängda.