Reinfeldts yta krackelerar

Ulrika Schenström har nu avgått, eller har hon inte egentligen fått sparken? Fredrik Reinfeldt var så mån om att inte själv befläckas av sin medarbetares misstag att han valde att ta ifrån henne det sista av anständighet genom att hävda att hon fört honom bakom ljuset. Och därmed var förtroendet förbrukat. Hans tillit till henne var således så stark att inga argument kunde övertyga honom om hennes bristande omdöme. Men när hon inte sagt sanningen om vinkonsumtionen till HONOM då försvann helt plötsligt mattan under henne. Hans tidigare nonchalans och kyla mot journalisterna när han ifrågasatte Schenströms berusning var nu plötsligt riktad mot ett annat håll.

Det påminner starkt om en viss statsminister som i sin bok ”Min väg, mina val” hela tiden ser politiken genom de relationer som hans medarbetare har till honom själv. Erik Åsbrinks avgång var således en attack på Göran Persson själv, Björn Rosengren och Anders Sundström levde inte upp till de krav han ställde och Anna Lindh och Margot Wallström har han gett möjligheter som lett fram till de lysande framgångar de sedan rönt.

Det är synd om Ulrika Schenström, och även om Anders Pihlblad, trots att de säkert gråter hela vägen till banken. De tycks ha satts i positioner de inte riktigt varit vuxna, och än mer synd om dem är att båda saknar chefer som förstår att ta på sig hela det ansvar som krävs i förtroendebranschen.

5 reaktioner till “Reinfeldts yta krackelerar”

 1. Nej, det är inte synd om dem. Framför allt inte om Schenström, som tydligen är känd för hårda nypor och som hade en stor del av ansvaret för den smutspropaganda som högern bedrev mot socialdemokraterna före valet. Jag tycker att det är perfekt att de faller på eget grepp!

  Politiken är för viktig, för alldeles för många människor, för att man bara ska vända andra kinden till! De som slår mot de sämre ställda, som högern i modern tid aldrig skådad skala, ska väck, hur de än försvinner!

  Hm, jag är inte riktigt lika oförsonlig som du. Mänskligt sett är det synd om person som i blomman av sin ålder förnedrar sig själv, hånas och sparkas från sitt jobb. Det lär jag alltid tycka. Dessvärre var det ju svenska folket som röstade fram dem, jag hoppas en och annan funderar lite på sitt val idag./VS

 2. Jag står återigen förstummad över ett par saker. Först och främst, varför kan Reinfeldt inte inse att han gjorde allting värre genom att inte ta kommandot över ”drevet” redan dag ett och säga som det var ”det var dumt, hon måste be om ursäkt och nu ska vi definitivt titta över reglerna över jourverksamheten”. Ende.

  Nummer två, antingen så säger man upp sig eller så blir man sparkad. Och om man blir sparkad och får två årslöner (fastän det borde poängeteras lite mer i media att det räknas av om hon får ett nytt jobb) är det kanske inte så synd om en… det klart att det är en personlig kris för henne men jag tror att hjälpen att inte vara ekonomiskt drabbad är ett stort plåster på såren.

  Men varför i hela friden kan vår statsminister inte vara en ledare. Jag håller nästan med helt i Aftonbladets ledare idag där det kommenteras att det verkar som om Reinfeldt faktiskt inte har de ledaregenskaper man behöver för att vara statsminister (om inte annat borde han ha tagit in lite fler erfarna personer i sin närmaste krets)… och det sorgligaste i allt det här är att socialdemokraterna inte kommer behöva ta tag i sig själva och fundera både en och två gånger över vad dom vill föra för politik eftersom det verkar lite som om M kommer lämna WO…

  Reinfeldt är alltför beroende av Schenström. En ledare kan inte – får inte – göra sig så beroende av en annan person att han inte själv förhåller sig kritiskt till det hon säger. Alla läsare kunde se på bilderna av US var full, men Reinfeldt brydde sig inte utan trodde blint på det hon sa. Det och övriga misstag i val av medarbetare visar att han är för kort i rocken. Håller med risken för att S bara ångar på utan att tänka efter. Partiet vinner i så fall nästa val bara genom att vara regeringsfähiga. Det vore inte bra för Sverige./VS

 3. Sedan kunde man förstås också läsa i AB idag att Schenström tydligen inte talade riktig sanning till Reinfeldt i början, och detta ledde till att han hyvlade av journalisterna och hävdade att de inte hade någon story egentligen. Senare visade det sig att det hade de, och då hade Reinfeldt, som alltså litade på Schenström försäkran från början, faktiskt gjort en verkligt dum figur, även om han gjorde rätt som litade på sin partisekreterare.
  Jag förstår att hon fick gå. Det är klart att en statsminister inte kan ha en närmaste kvinna (eller man) som inte talar sanning och som gör att han gör bort sig inför hela svenska folket.

  Det otäcka i allt det som de moderata, men faktiskt även andra av alliansens statsråd, gör, är deras förakt för väljarna. De drar sig inte för att untyttja staten och vad den tillhandahåller, men vill inte vara med och betala för det de får efter förmåga, dessuom utnyttjar de människor svart, vilket i praktiken ställer dessa människor utan social och ekonomiskt trygghet eftersom de är oförsäkrade. Det är mycket, mycket fult.

  US talade inte sanning, men FR borde ha haft is i magen och själv ifrågasatt det hon sa. Det är hans ansvar, ingen annan än han har det ansvaret. Och visst kan en statsminister ha en närmaste medarbetare som ljuger, i vissa lägen (krig, ekonomisk kris t ex) skulle jag vilja hävda att det är nödvändigt att ha en sådan medarbetare och som sedan avgår om det är nödvändigt. Det är svårt att berätta att man skall göra en devalvering om den skall ha ngn effekt. En s k scapegoat alltså. Så Machiavellisk är jag… Jag håller HELT med dig om det otäcka i att vår regering tycker det är OK att fuska och utnyttja staten samtidigt som de jagar enskilda människor som gör detsamma med blåslampa. Och bygger stora delar av sitt politiska program på en sådan jakt./VS

 4. Fast det är ju lite skillnad mellan att ljuga för att landets säkerhet kräver det, och att ljuga så att ens chef gör bort sig. Det senare har jag förståelse för att Reinfeldt inte kunde acceptera.

  Sedan har han ju ett osedvanligt dåligt omdöme när det gäller att välja medarbetare förstås.

  Dåligt omdöme tycks bara vara förnamnet…/VS

 5. Ja, att de inte begriper ”att vi ser dem” lika förvånande som att jag inte slutar förundras, varje gång.Det är det centrala för mig.

  Kanske tänker de om avslöjandena att ”det händer inte mig”./VS

Kommentarer är stängda.