Trygghet utan människor

Bevistade häromveckan ett seminarium om övervakningssystem i lokaltrafiken. Där framkom att det fanns ett klockrent samband mellan sjunkande antal poliser i tunnebanan i Stockholm och ökad förekomst av orden ”trygghet” och ”säkerhet” i SL:s verksamhetsberättelser. Vi förväntas alltså känna oss mer trygga i T-banan ju färre människor med auktoritet att freda oss som vi har omkring oss. Trygghet skall vi istället känna genom att vara övervakade av tekniska attiraljer.

Principen bakom är förstås effektivitet. Människor tänker, känner, handlar och funderar. Sådant är inte effektivt nog.

Allt fast förflyktigas.

2 reaktioner till “Trygghet utan människor”

  1. Vad sägs om att avskaffa all inkomstskatt och istället lägga all skatt på prylar. Vi har ju redan organisationen i moms-systemet. Vi behöver också finna de lämpliga gränserna mellan arbete och produkter, men det borde väl vara möjligt?

    Tänk att få möta en gående polisman, eller köpa en tågbiljett av en människa, eller bjuda in brevbäraren på en kopp kaffe, …

    Brevbäraren på kaffe är kanske väl mycket solsken, men jag hade i all fall ett längre samtal med min brevbärare i somras när hon kom farande i sin lilla gula bil med brev till mig. Det kändes bra. Ja, jag tycker det är ett förfärande kallt samhälle vi håller på att skapa. Kanske är det avsaknaden av människor som skapar otryggheten från allra första början?/VS

  2. Off topic, if I may: Jean-Marie Le Pen skall ha dömts till 10 000 euros i böter och tre månaders villkorligt fängelse för att ha uttalat sig om den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget. Den var inte speciellt omänsklig (inhumaine) lär han ha sagt, eller rättare sagt skrivit. VS, har Du följt detta, och har Du några funderingar kring fallet och dess vidare implikationer?

    Det var i ett uttalande i Rivarol för nu tre år sedan som han sa att den tyska ockupationen inte var särskilt ”inhumaine”: JMlP dömdes den 8 februari, mot sitt nekande gällande brott mot mänskligheten. Tyvärr är domen ett tecken på den moralism och kränkthetsmani som grasserar i Europa samtidigt som man skall hylla människor som hånar islams heliga symboler. För mig är det obegripligt att det är lagligt med blasfemi men olagligt att förneka nazismens eller turkarnas förbrytelser (i Frankrike är det förbjudet att förneka folkmordet på armenier 1915). Klimatet för extremister blir allt gynnsammare./VS

Kommentarer är stängda.