Sveriges radios märkliga prioriteringar

Resterna av det gamla ”Vår grundade mening” dvs programmet ”Publicerat” har nu endast en sändningstid, kl 12.00 på söndagar. Orsaken är att SR fått för sig att sända ett s k fördjupande ekonomimagasin på samma tid som Publicerat tidigare sändes. Om jag inte minns fel fanns det ett utmärkt ekonomiprogram som hade fyllt sin funktion i dagens finanskris; Ekonomiska Klubben. Men det lades ned eftersom det ansågs alltför akademiskt och svårtillgängligt. Istället fick vi ”Plånboken” som försöker vara både konsumenttillvänt och ekonomiteoretiskt på en gång, utan att lyckas. Har någon berättat för SR att ekonomiska teorier ÄR komplicerade?

4 reaktioner till “Sveriges radios märkliga prioriteringar”

  1. Ekonomiska klubben var ett förfärligt program. Enveten och ständig nyliberal propaganda från slutet av 70-talet dess död – som jag bara välsignade. Själv kallade jag programmet ”reaktionära klubben”.

    Men annars har vi ju numer ekonomiska nyheter varenda dag, med ständiga rapporter om aktiebörsens humör och temperatur, räcker inte det?

  2. Fler expertprogram i P1 är ingen dum idé. Det är för mycket amatörism som det är nu. Filosofiska rummet retar t.ex. gallfeber på mig. Småskrockande trivsel och inga utmanande tankar är vad man serveras. Dessutom så består panelen varannan gång av hälften neurofysiologer och psykologer. Dock har jag aldrig hört en historiker eller sociolog eller litteraturvetare – eller för den delen en statsvetare! – i programmet panel (Teologiska rummet räknas inte, det har ju faktiskt varit bra och relevant på riktigt). När Stil bjuder in Sven-Olov Wallenstein för att diskutera minimalism och modets relation till modernistisk estetik så har man på fem minuter producerat mer filosofisk mening än en hel säsong av Filosofiska rummet. Pinsamt! Det borde vara ett program för uteslutande filosofer (Psykologiska rummet och Neurofysiologiska rummet kan få egna sändningstider), och dessa borde uppmanas att diskutera filosofi. När var det senast någon gjorde en reflektion mot Kant eller Wittgenstein i programmet? Nej, slappt tycker jag!

  3. Kerstin: Jag tycker Ekonomiska Klubben speglade de teorier och idéer som florerade under den tid det fanns, nämligen 1972-2004! Själv började lyssna runt 1975, då var det inte nyliberala teorier som stod på agendan. Det var upp till var och en att värdera vad som sades.

    Krigstid: Angående Filosofiska Rummet håller jag med – det har blivit helt ointressant eftersom det innehåller allt utom filosofi. Jag kan vara med i Teoretisk Fysikrummet, det blir ungefär lika intressant. Poddar inte ens Filosofiska Rummet.
    Håller helt med amatörismen i P1 numera. /VS

  4. Visst speglade Ekonomiska Klubben de teorier och idéer som florerade, och från mitten av 70-talets oljekris var det ju nyliberal ekonomisk teori som dominerade, så däri kan du ju ha rätt. Men just DETTA är vad jag kallar reaktionärt och omänskligt.

Kommentarer är stängda.