Lars Ohly och Tacksägelsedagen

På söndag är det Tacksägelsedagen. Då brukar vi i kyrkan tacka Gud och varandra för skörden, i staden blir det mest i bildlig bemärkelse, men ändå.

Lars Ohlys artikel idag på Svenska Dagbladet Brännpunkt – med rubriken ”så går det när nyliberaler får styra” – kanske är just ett sådant tecken på tacksamhet. När han och vänsterpartiet nu mobbats ut från den varma rödgröna mittengröten tar Ohly bladet från munnen och säger allt det som halva socialdemokratin och stora delar av fackföreningsrörelsen och en väldig massa människor med allmänna vänstersympatier säger. Välkommen till oss, skulle jag tro att en tolkning av det latenta budskapet skulle kunna vara. Läs Ohlys artikel här. Fortsättning lär följa…

För övrigt meddelade igår en presumtiv miljöpartist mig att nu när de gröna associerat sig för evig tid med betongpartiet och kärnkraftskramarna i SAP så tänkte hon nog inte alls stödja mp. Jag tror att hon är ganska representativ för en stor grupp storstads-miljöpartister.

8 reaktioner till “Lars Ohly och Tacksägelsedagen”

 1. Vet inte om jag deltar i just den tacksägelsen. Men poängen med Ohlys inlägg är att han nu diskuterar de frågor som ska diskuteras. Monas timing verkar helt obegriplig.
  Därför är det bra att du lyfter fram artikeln. Se vidare http://tanksjalvpa.blogspot.com/

 2. Men undrar om det inte finns en hel del borgerliga sympatisörer som ligger nära s som kan tänka sig byta sida om v inte är en aktuell koalitionspartner.

 3. Jag gillar inte ordet mobbing – politik är inte trevligt umgänge utan formande av samhällen. Det är konflikt. Situationen vi är i nu visar på hur ohållbart det var att välja Sahlin till partiordförande för S. Ohållbart, därför att 2010 skulle kunna erbjuda en chans till verklig förnyelse, inte en fortsättning på 90-talets ökenvandring. Anpassningen till marknaden måste ta slut, politiken måste ta över. Sahlin står för en hållning som är raka motsatsen till det. Att hon fortsätter pladdra om budgettak i en situation då man talar om en krasch snarare än en kris visar att hon inte har kontakt med verkligheten. Det är INTE att tro på politikens möjlighet utan att förneka den.

 4. Jo Doug. Jag personligen, som tidigare rostat borgerligt, skulle garna se en regering utan vansterpartiet men med socialdemokraterna och miljopartiet.

 5. Jo, men all politik ska kanske inte reduceras till att trianguleras in efter Viktors åsikter. Det är upp till den svenska vänstern att försöka skapa ett seriöst alternativ till mittenträsket. Det är Sahlin uppenbarligen inte intresserad av. Det är en svaghet för socialdemokraterna.

 6. Jag tror att Doug och Viktor har rätt om en och annan mitten/borgerlig-sympatisör. Men, som sagt, en del grönisar gillar inte SAP heller. Samtidigt håller jag också med Hjalmar som vill ha ett tydligt vänsteralternativ. Om inte annat för demokratins och kanaliseringens skull.

  Ok, mobbing är kanske ett dumt ord. Men enligt de uppgifter jag har så är det faktiskt mer eller mindre personkonflikter mellan språkrören å ena sidan och Ohly å den andra./VS

 7. Och Slavoj Zizek håller med mig!

  ”What all this indicates is that the market is never neutral: its operations are always regulated by political decisions. The real dilemma is not ‘state intervention or not?’ but ‘what kind of state intervention?’ And this is true politics: the struggle to define the conditions that govern our lives. The debate about the bailout deals with decisions about the fundamental features of our social and economic life, even mobilising the ghost of class struggle. As with many truly political issues, this one is non-partisan. There is no ‘objective’ expert position that should simply be applied: one has to take a political decision.”

  http://www.lrb.co.uk/v00/n03/zize01_.html

Kommentarer är stängda.