Brist på respekt i migrationsdomstolen

I dagens Konflikt (P1) spelades delar av en förhandling i ett flyktingärende upp. Lyssna gärna själv här. Jag vill bara lyfta fram en detalj för att illustrera den respektlöshet som migrationsverket visar den överklaganade flyktingen:

Flyktingen anger att han är förföljd och har blivit torterad i Azerbadjan p g a att hans mor är armeniska. Migrationsverkets tjänsteman, landspecialst, vänder sig då emot mannen och frågar ”Du säger att du är förföljd p g a att din mor är armenier?” Han får svaret ”Ja”. Då säger han: ”Hur kan du då förklara att Azerbadjans president har en armenisk mor, han är knappast förföljd?” Det blev förstås avslag på överklagandet.

För det första är det alltid  respektlöst att ställa retoriska frågor till människor i den maktlösa situation som flyktingen befinner sig, och för det andra skulle jag vilja vet svaret på en annan fråga, men från tjänstemannen ifråga: ”Räcker det att hänvisa till kungaparet för att tillbakavisa en svensk invandrares klagomål över diskriminering?”

Att en svart man i krogkön diskrimineras är tydligen omöjligt eftersom vår drottning är invandrare.

Jag skäms över att den svenska rättvisan fungerar så här.

2 reaktioner till “Brist på respekt i migrationsdomstolen”

  1. ”Att en svart man i krogkön diskrimineras är tydligen omöjligt eftersom vår drottning är invandrare.”

    Nja… Jag tror nog att de flesta gör klar skillnad mellan invandrare från vår egen kultursfär och invandrare från resten av världen. Därför är det inte en relevant jämförelse.

    För övrigt anser jag inte att människor ska visas särskild respekt bara för att de befinner sig i en utsatt situation. Det leder allt för ofta till ett undertryckande av sanning.

Kommentarer är stängda.