Svensk TV underblåser en förlegad och pinsam Afrikabild

Jag vill bara understryka hur pervers den bild av den afrikanska kontinenten är som underbygger produktionen av programmet ”Den stora resan” om svenska familjers liv bland stamfolk i Namibia. I Expressen skriver idag Johannes Forssberg mycket bra om exotismen och den koloniala världsbild som SvT visar upp.

För den regelbundne läsaren av denna blogg är kritiken av den svenska Afrika-bilden ingen nyhet. Jag tycker det var rent ut sagt pinsamt att i Studio Ett idag höra SvT:s programschef Micael Lekberg låtsas inte förstå vad Wilo Abdulle, ordförande i afro-svenskarnas riksförbund, menade med sin kritik av programmet. När Lekberg patetiskt upprepade att han ville se ett ”möte” mellan människor med så olika livsstil så lät han som om den enda livsstil han känner till är den som utövas av svensk, vit, medelklass i innerstaden eller Bromma.

För den som läser Jeune Afrique eller ser i Le Monde om den nya fiberoptiska kabeln till Afrika, med första anhalt  i Mombasa, och vet att en tredjedel av invånarna på den afrikanska kontintenten numera innehar en personlig mobiltelefon framstår Lekbergs Afrikasyn som hämtad ur 1910-talets skolböcker för småskolan.

Vad har ni tagit er till på SvT? Har ni alldeles tappat förståndet?

3 reaktioner till “Svensk TV underblåser en förlegad och pinsam Afrikabild”

  1. De bor ju i stammar och lever som vi gjorde långt före vikingatiden, vad är förlegat med att hävda det? Att det finns miljonstäder i den världsdelen betyder inte att alla bor i dessa. Att kritisera tramset om ”möten” och att ”få igång en diskussion” et c gör han däremot rätt i, vi har inget att lära av pre-vikingatiden.

  2. My: Jag förstår nog inte riktigt din kommentar. Jag har inte hävdat att det är ”förlegat att hävda” att det finns folk i Afrika som lever stamliv. Samerna i Sverige lever också ett annorlunda liv jfrt med Brommafolket. Poängen är ju att man åker till ”Afrika” för att visa människor som sedan kategoriseras på ett generaliserande vis som primitiva.

    Och det är inte Lekberg som kritiserar ”tramset” om möten, det är jag. Lekberg gillar ”möten” och menar i stället att ”vi har något att lära” av det du kallar pre-vikingatiden./VS

Kommentarer är stängda.