En bref: Partiledare som tror de kan leka med elden

Sedan en längre tid pågår ett excellerande i det genuint svenska från de flesta partiers sida. Såvitt jag förstått menar Anna Kinberg Batra (M) att hon var först ut med att tala om ”svenska värderingar” i den här omgången. Så kan det säkert vara. Men under årets Almedalsvecka kulminerade talet om Sverige, svenskhet och svenska värderingar (ibland bara gemensamma värderingar) till ett rent spektakel.

Sverige är ett underbart land att leva i. Men nationalism är en politisk ideologi som inte bara betyder att jag som svensk medborgare känner ett band till våra politiska institutioner eller älskar mitt språk, svensk litteratur och svenska landskap. Som ett frö i nationalismen ligger exklusiviteten, det unika, det avskilda, utvalda och särpräglade – och i förlängningen också att detta somär mitt (vårt) är bättre än det andra som är ditt (deras). Livsfarlig lek med elden menar jag. En liten gnista kan sluta med en skogbrand.

Läs artikeln här.

4 reaktioner till “En bref: Partiledare som tror de kan leka med elden”

  1. Det brinner redan i Europa. Migrationen är katalysatorn. Skulle bli mycket förvånad om EU kan ena sig i den frågan, det rör sig snarare mot stängdare gränser. Speciellt Grekland och Italien ligger nog illa till. Vi rör oss mot en mycket osäker framtid.

  2. Det ska man inte. Men man ska heller inte underskatta det som sker i markvegetationen. Ibland krävs det mer än ord.

Kommentarer är stängda.