Drottning Margot eller mycket väsen för ingenting

Mycket har sagts om Margot Wallström, och mer lär det bli på måndag kväll när Persson-dokumentärens sista avsnitt sänds. Idag kan Margot Wallström ses i Svenska Dagbladet (papperstidningen)omkramad av Carl Bildt och på DN-debatt skriver hon idag ihop med Reinfeldt. Ett citat: ”Det handlar framför allt om att hantera ekonomi, miljö, jobb, immigration, demokrati och säkerhet”. I SvD skriver hon själv om vikten av att stödja EU. Ett citat: ”Det är uppenbart att det är lättare för 27 medlemsstater som alla strävar åt samma håll att möta 2000-­talets utmaningar”. Men snälla, spelar det ingen roll vilket håll eller hur man hanterar politiska frågor?

Göran Persson sägs ha velat ha Margot Wallström som sin kronprinsessa. Kanske ingen slump, de är mer lika än vad den vanlige väljaren tror. Båda är teknokrater utan tilltro till politiken. På Margot har alla under många år kunnat projicera sina egna politiska drömmar. Hon har under senare år inte levererat ett enda konkret besked om vilken politik hon står för. Inget annat än att den nya borgerliga regeringen har en EU-politik som hon uppenbarligen tycker bättre om än den som fördes av hennes eget parti, enligt Ekots lördagsintervju idag.

För mig är Margot Wallström en förrädisk svensk socialdemokrat. En människa som säger sig stå för en vänsterpolitik men som sedan länge tappat tron på att politiken handlar om konflikter, motsättningar och kamp. En socialdemokrat som istället hängett sig åt teknokraternas himmelrike (EU) där det viktiga är att vi är sams, men inte om vad. En politiker som Margot Wallström får människor att tappa tron på politiken.

(Drottning Margot, 1553-1615, mest politiskt berömd som brudoffer i ett arrangerat äktenskap avsett att försona katoliker och protestanter i Frankrike. ”Mycket väsen för ingenting” är en kärlekskomedi av William Shakespeare, pjäsen är mera känd för kvicka repliker än intellektuellt djupsinne.)

6 reaktioner till “Drottning Margot eller mycket väsen för ingenting”

  1. Bra inlägg – jag har aldrig förstått varför så många sossar har ropat på Margot Wallström. Du har en bra hypotes om den saken.

  2. Instämmer i att MW är rätt överskattad, även om jag själv föredrog henne som kandidat till s-ledare framför t. ex. Nuder eller Bodström. (Favoriten var Jämtin.)

  3. Ungefär som Carl Bildts popularitet sedan 1998. Frågan är om Margot Wallström kommer att kunna spela på legenden om sig själv lika skickligt som vår nuvarande utrikesminister. Jag tror det, även om hon inte är lika arrogant som han.

  4. hmm Carin Jämtin har jag alltid tyckt varit den i särklass mest osympatiska socialdemoraten, övriga har jag inte direkt någon åsikt om.

    Själv har jag allid trott att vurmen för Margot Wallström kom av att hon påminde om Anna Lindh, utseendemässigt.

    Den där dokumentären har jag inte sett än, ska kolla på alla fyra i sträck till helgen.

Kommentarer är stängda.