Modernismens rivningsgeneral död

Louis Campanello är död. Han blev 92 år gammal. I en mening i nekrologen står det:

Louis Campanello var länge verksam i förnyelse av stadsbebyggelse i bl.a. Stockholm, Gävle och Göteborg.

I övrigt talas endast om Campanellos insatser för Röhsska muséet i Göteborg. Inte heller på nätet sägs särskilt mycket om Campanello. Men i realiteten var Louis Campanello Sveriges Mr Saneringsrivning. Det var under hans ledning som Gävles,Stockholms, Borås och Göteborgs gamla centrum mer eller mindre utplånades och byggdes om.

I spetsen på det kommunala fastighetsbolaget Göta Lejon genomförde Campanello rivningar av alla Göteborgs centrala arbetarstadsdelar, och såvitt jag förstår också de hemliga markköpen i Angered under tidigt 1960-tal. Under bulvannamn köpte staden då in stora arealer till underpris för att där uppföra en tänkt väldig satellitstad. Det bidde en tumme. Några bostadsområden utspridda i ett öde land.

Det är en av den svenska modernismens främste män med utopiska visioner som gått ur tiden. Jag hoppas någon skriver hans historia – den är historien om den svenska modernismens ingenjörsdrömmar. Låt oss lära av den historien.

3 reaktioner till “Modernismens rivningsgeneral död”

 1. bra inlägg, känner inte till gubben men väl de modernistiska projekten och vad det medförde.
  ta gärna och kolla in vår blogg, vi skriver om samhällsplanering
  betongelit.wordpress.com

  Jättespännande! /VS

 2. Well…

  Enligt påfallande många göteborgares uppfattning så var Louis Campanello en kvalificerad mutkolv jämte rufflare som förstod det politiska språket och gjorde Göta Lejon till rivningsvansinnets portalfirma. Bulvanköret i Angered jämte ett flertal tvivelaktigheter hade i dag inneburit ett lite mer noggrannt studium från åklagarens sida, men på 60-70-talen var andan annorlunda. Kanske de påfallande många göteborgarna har fel och i grunden är avundsjuka?

 3. Jag tycker det är mycket märkligt att Göteborgs stads beteende i Angered har granskats av någon iller till journalist. Men kanske var det den så omhuldade Göteborgsandan som gjorde att allt tystades ned. Till råga på allt var ju Volvos köp av mark i dåvarande Torslanda kommun inte samplanerat ett dugg med utbyggnaden av Angered. Och så blev det som det blev – fellokaliserat./VS

Kommentarer är stängda.