Okunnigt om Frankrike

I dagens P1-morgon talade programledaren med Alice Petrén i Paris om hur oehört starkt president Sarkozys stöd ser ut att bli när det franska parlamentsvalet avgörs på söndag. Petrén påpekade att högern får uppemot 80 procent av mandaten, och därmed har ett väldigt starkt folkligt stöd.

Man tar sig för pannan. För det första har det franska valsystemet effekten att den vinnande koalitionen förstärks. Således hade högern t ex 84 procent av mandaten 1993 och 81 procent 1968. Och sedan förra valet har samma höger redan 70 procent av mandaten. Det är således snarare regel än undantag med sådana kraftiga utslag i Nationalförsamlingen.

För det andra är överrepresentation i parlamentet icke detsamma som ett starkt folkligt stöd. Presidentens parti UMP fick 40 procent av rösterna i första omgången – det är mycket, absolut. Men det är en minoritet. Och så brukar det se ut, eftersom Frankrike av tradition är delat. Högerblocket totalt har efter 1958 oftast legat lite över 50 procent av väljarna (utom 1981 och 1997) och likadant lär det bli på söndag.

Majoritetsvalsystemet i två omgångar i Frankrike är mycket finurligt konstruerat. Tänk om journalisterna någon gång kunde inse att valsystem är demokratins kanske mest grundläggande mekanism…

4 reaktioner till “Okunnigt om Frankrike”

 1. hihi, jag kan inte låta bli att småskratta även om jag på ett sätt blir besviken över kommentaren på Radio utan analysen. Det är så ovant (kan man tänka sig) för oss som inte har ”en andra omgång” att det automatiskt verkar som om procentsatsen som vinnaren får är det absoluta talet… när det är som du skriver, inte riktigt så enkelt.

  Jag kommer med glädje ihåg min statskunskapskurs i Kanada, där jag var den enda icke-kanadensaren, då jag yttrade att vi inte hade systemet ”the winner takes it all” och således inte hade starka majoritetsregeringar per se. Tystnaden var dånande i rummet när dom dessutom insåg att fler partier kunde sitta i riksdagen. Det är onekligen väldigt intressant med skillnaderna i valsystem.

 2. Där gick den respekten ut genom dörren. Vad är det för tramsig blogg du skriver?
  Enligt den är kommentarer ”hållna i hövlig, öppen och tolerant ton” endast välkomna. Men börja gärna först med att sopa framför egen dörr.
  ”Man tar sig för pannan” – ”Okunnigt om Frankrike” – vad är det för formuleringar? kring en beskrivning, som jag fick ur mig kl 06.15 på morgonen.
  Nej, där tappade du mig helt. Töntigt!

 3. Särskilt tramsig tycker jag nog inte jag är. Jag är ledsen om du känner dig trampad på tårna. Du, liksom jag, har stort ansvar för de politiska tolkningar som framförs i medierna. Jag vidhåller att det sades ganska många konstiga saker kring presidentvalet i Frankrike, tyvärr var ditt uttalande det som fick bägaren att rinna över för min del. Jag beklagar att det leder dig till att komma med ytterigare märkliga påståenden om min blogg./VS

 4. Äsch, du låter bara så överdriven. Passade bara inte in på bilden jag hade av dig.
  Det är ju självklart att när man sitter och millimeter-kollar ett lands politik att man också förstår systemet. Så dum är du förstås inte!

Kommentarer är stängda.