Den nya rasismen

Nu tycks äntligen fler ha fått upp ögonen för hur identitetspolitiken blir en rasistisk politik, eller etnotism som Aleksander Motturi kallar det. Ira Mallik skriver nämligen idag i Aftonbladet om Motturis bok ”Etnotism” från Glänta produktion. Boken finns att köpa – i Göteborg finns ett suveränt filosofiskt förlag som heter Daidalos som du beställer boken hos.

I akademin har den här diskussionen förts länge, tyvärr har det varit svårt att få den att nå ut i de stockholmska kulturkretsarna med medieaccess. Inte heller de mest inbitna post-koloniala med post-moderna böjelser har velat höra talas om problematiken. Trots att den är klockren Foucaultiansk, eller just därför? Så upplever jag det i alla fall.

Härute under granarnas sus har jag inte kunnat skaffa boken än, det får bli när det blir dags att sniffa i sig asfaltdofterna igen. 

2 reaktioner till “Den nya rasismen”

  1. Många ”postisar” läser tyvärr Foucault som om han var Marcuse eller Gramsci eller bägge tillsammans. Det skulle faktiskt behövas mer forskning kring Foucault i Sverige. Både om honom och ”med” hans teorier. Kunskapen om honom – och den typen av tänkande som relaterar till hans forskning – är tyvärr ganska liten i det här landet medan receptionen växer allt mer i den anglosaxiska världen.

    Men sånt gnäll åt sidan: sitter här med Motturis bok i handen och har precis läst förordet. Ser lovande ut, snyggt formgiven är den också. Bådar gott för den serie böcker Bwana Club tycks planera.

  2. Amartya Sen’s bok ”Identitet och våld – Illusionen om ödet” är också att rekommendera. Köpte hem den och ”Etnotism” som sommarläsning.

Kommentarer är stängda.