Joyce Carol Oates bör få Nobelpriset i litteratur

Har just läst klart Oates ”Den tatuerade flickan”. Den är en i raden av Joyce Carol Oates romaner jag läst de senaste åren. Efter att ha läst ganska många av de tidigare pristagarna menar jag att det vore en skandal om inte Oates fick priset mycket snart. Hennes förmåga att gestalta asociala personligheter och irrationella beteenden på ett sätt som gör läsaren oerhört engagerad och berörd av dessa livsöden är så lysande att jag endast kan jämföra med Patrick White eller J M Coetzee. Språket hos dem alla är underbart – följsamt, känsligt och exakt. Alla dessa tre författare har i min värld stora likheter – de gestaltar tillvarons marginal, de utstötta, en inre exil, det irrationella och de har alla en förmåga att skriva in våra liv i en fatalism utan förtvivlan mitt i en värld som är utan försoning. Och de ger människan – i all hennes ofullkomlighet – huvudrollen i sitt eget liv. Andlöst berörande litteratur. Ge Joyce Carol Oates Nobelpriset i litteratur. Och det NU!

En tanke på “Joyce Carol Oates bör få Nobelpriset i litteratur”

  1. Väl talat! Oates är en fantastisk berättare som håller skyhög kvalitet trots sin oerhörda produktivitet.

    Tyvärr blev det ju inte Oates denna gång heller. Men å andra sidan är Doris Lessing också en mycket bra författare som jag också alldeles nyss läst (hennes lilla novellsamling ”Katter”). /VS

Kommentarer är stängda.