Kristdemokraterna lever farligt…

Kristdemokraternas fyraprocentsribba fladdrar i opinionsmätning efter opinionsmätning. Partiet tycks därmed vara den ömtåligaste parten i alliansen. Men redan från början var KD det parti som passade allra sämst i den borgerliga alliansen. Platsen för ett socialkonservativt och välfärdskramande parti med invididens värdighet högt upp på agendan är inte stort i det svenska politiska landskapet.

I andra delar av Europa representerar kristdemokratiska partier den konservativa gravitationspunkten. I de länder där andra partier tagit den platsen (t ex i Frankrike) har kristdemokraterna problem. I en mening representerar den kristdemokratiska partitraditionen en position som trängts undan av den moderna skiljelinjen mellan vänster och höger.

Kristdemokratins ursprung i en katolsk sociallära med en blandning av välfärdspolitik, familj och individuell värdighet har ingen självklar plats i svensk politik. Partiet har i Sverige lagt beslag på fr a moralfrågor men har också stor trovärdighet som ett parti som driver frågor om hederlighet, ärlighet och omsorg. Att ingå i en regering som istället bygger ett samhälle som prioriterar ekonomisk liberalism, individuell valfrihet, och en omvandling av kollektivt garanterad välfärd till ett individuellt anpassat välfärdspaket där man får vad man betalar för, blir en alltför stor påfrestning för partiet. Att regeringen dessutom utsätts för upprepad kritik för löftesbrott, ohederlighet och rådgivare som inte håller måttet blir särskilt påfrestande för lojaliteten hos kristdemokraternas väljare.

Miljöpartiets omsvängningar i både EU-fråga och arbetstidsfråga för  att lättare kunna samarbeta med socialdemokraterna i regeringsställning kan visa sig bli samma Döbelnsmedicin som den kristdemokraterna svalt. Den som lever får se.

En tanke på “Kristdemokraterna lever farligt…”

  1. till och med mina vänner som är invandrare sedan många år röstar på sd därför att dom tycker att situationen här börjar bli ohållbar.direkt någon svensk yttrar sig om något som att man häromåret inte fick fira skolavslutningen i västerås i svenska kyrkan utan i syrianska.eller att man i vissa skolor inte får spela nationalsången.eller det här http://sverigeochislam.blogsome.com/2008/05/20/islam-fordomer-apoteket
    det till och med mjäkas från stat och regering i kommuner mm i med risken att kallas främlingsfientlig så vågar ingen stå för sin åsikt därför går partier som sd framåt.när man läser bloggar som svenska muslimer har om att vi ska anpassa oss till deras livssätt och följa ett islamistiskt korståg så förstår man problemet..
    och sen är det ju många svenskar som ser snett på invandrare som söker asyl här utan att varken få jobba eller behöva söka jobb men som får sin försörjning tillgodosedd av statens medel iallafall medan gemene man i dagens samhälle knappt får pengar från soc innan man står helt på gatan.eller dom uteliggare som vi har i vårat land som det mörkas om dom borde man ju hjälpa i första hand.innan vi tar in andra och tar hand om dom borde se mera om vårat eget.

Kommentarer är stängda.