Övertaktisk socialdemokrati?

Socialdemokratin har nu på några få dagar under Mona Sahlins ledning först beordrat marsch mot mitten, och sedan ögonblicket efter på stället marsch – och så vänster om. Att alliansen med Mp och sedan den åter öppnade dörren för V skadat Sahlins förtroende både inom och utom partiet trot jag är otvivelaktigt. Men viktigare med de senaste dagarnas taktik är att vi möjligen ser en uppmarsch inför vad som komma kan efter valet 2010: behovet av uppgörelser över blockgränsen och en önskan att bryta upp den borgerliga alliansen.

Genom en möjlig koalitionsregering mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna, där Vänsterpartiet istället står utanför och ”hejar på”, kan Folkpartiet eller Centern ha möjlighet att stödja regeringen, i en situation där t ex 22 sverigedemokrater annars blockerar regeringsbildningen. Miljöpartiet står s a s redan med ett ben på var sida blockgränsen och det blir därför inte så svårt för något av mittenpartierna att – med motivet att inte ge SD inflytande – stödja en grön-röd regeringsbildning.

Jag tror dock att denna typ av taktiskt agerande kommer att straffa sig.

1. De väljare som röstat på SD kommer att uppleva att de fått rätt. Etablissemanget är bara intresserat av att behålla makten. SD stärks således i sin känsla av att vara utsatt för en oförrätt (Jfr Österrike).

2. Populismen till vänster man mycket väl börja frodas på ett sätt som vi inte sett i Sverige hittills vilket ger Vänsterpartiet problem i sin påhejar-roll. För att leva upp till sin ideologi måste man försöka pressa regeringen åt vänster på allvar vilket leder till slitningar över mittenfältet.

3. På sikt kan vi få ett allt svagare mittfält, befolkat av 1/3 av väljarna. Istället står 1/3 till vänster och 1/3 till höger, men ingen av dessa flanker får något ut av regeringspolitiken. Sådant leder på sikt till bristande legitimitet, ökat missnöje och instabila politiska uppgörelser.

Jag säger som jag sagt som förut, le Marais (mittenträsket) är inget att sträva efter. Och fundera på majoritetsval i två omgångar.

3 reaktioner till “Övertaktisk socialdemokrati?”

  1. Jo, statsvetenskapligt är det här väldigt intressant. Men frågan är vilka borgerliga partier som kan tänkas vilja bryta upp från alliansen. Centern kanske, fast utan Maud Olofsson då förstås. Folkpartiet, men utan Björklund? Sahlin är tydlig med att utmåla det som att huvudmotståndaren är ”Moderaterna” (man tänker nästan att Mao is alive and well här – ”Om motsättningar” som Socialdemokratisk taktikbibel?). Frågan är om detta fungerar. Det skulle kräva lika stora förändringar inom de borgerliga partierna som inom Socialdemokraterna och skulle vara en spännande utveckling i sig.

    Jag får lov att säga att din idé om majoritetsvalet inte alls är dum. Samtidigt är frågan om det förmår att bryta lockelsen i att bli ett stabilt ”catch all”, medelklassparti (den tycks verka starkt på Sahlin). Men visst, idén om en kraftfull president tilltalar mig. Och republik, men den frågan tycks ju i det närmaste död i Sverige idag. En omfattande politisk-teoretisk diskussion om författning, grundnormer och samhällets mål och mening skulle vara välbehövlig, men eftersom svenska politiker och tyckare med är upptagna med att sätta upp budgettak så antar jag att den diskussionen får vänta till en annan dag.

Kommentarer är stängda.