Kommersialismens skadliga effekter

Nu tävlar alla med varandra om att avskaffa 1974 års kulturpolitiska mål. En av de teser som utsatts för starkast kritik är rubrikens tes. Jag har idag hört flera borgerliga kulturpolitiker tala om kommersialismens goda sidor, och i senaste Fokus får kulturministern berätta att ordet ”kulturarbetare” tycker hon inte om. Anledningen: jo att det är en ”politisering från 70-talet, att kulturen skall vara i samhällets tjänst.”

Det är fascinerande att begåvade människor kan vara så ologiska. Kommersialismens skadliga effekter kvarstår väl oavsett om kommersialismen också har goda sidor? Skall vi således sluta motarbeta utseendefixering, sexism, utslätning, ojämlikhet m m bara för att kommersialisering också hjälper oss att bjuda in dyra dirigenter, ställa ut avantgarde-konst och ge stipendier till konstärer som inte faller allmänheten på läppen?

Och, på vilket sätt menar moderaterna att kulturen INTE skall stå i samhället tjänst. För moderaterna tycks själva begreppet samhälle har blivit ett politiskt slagord. Vad lever vi i om inte i ett samhälle – lilla villastaden? klanvälde? klientilism? feodalism?

Vi får väl se på torsdag när kulturutredningen slutligen kommer. Men jag håller hittills med dem som tycker att det varit för mycket fokus på myndighetsstrukturer och för lite på vad regeringen vill med kulturen. (Men det är kanske det, kulturen skall INTE stå i samhällets tjänst och därför skall staten inte ha någon kulturPOLITIK. Eller?)

2 reaktioner till “Kommersialismens skadliga effekter”

  1. Men högern har väl alltid varit akulturell, så vad den vill? Jo att kultur, om nu någon vill ha sådan, vilket de inte begriper att somliga vill, inte ska betalas med statliga pengar.

  2. Fast här bör man skilja mellan ”gammelhöger” och ”nyhöger”. Det finns en djup bildningstradition i många konservativa kretsar. Snarare är det så, tycker jag, att högern vill ha en VISS kultur.

    Lustigt nog talar ju utredningen oavbrutet om hur mycket kulturen skall vara samhällsnyttig, det som Lena Adelsohn-Liljeroth menade var en vänsteridé…

Kommentarer är stängda.