Är Göteborg en håla?

Är Göteborg en håla? Göteborg är Sveriges största studentstad. Göteborgs universitet hade för några år sedan störst antal studenter av alla universitet i Sverige (det finns många sätt att räkna på) och därutöver finns Chalmers (som är ett tekniskt universitet) i samma stad. Göteborgs universitet har länge haft störst söktryck i landet till sina utbildningar. Och Göteborg är landets näst största stad. En sådan plats – nationens andra stad, en mycket stor universitetsstad och dessutom landets populäraste studentstad – torde väl ha alla förutsättningar att ha ett brett utbud av intellektuell litteratur. Eller?

Efter att fruktlöst gått igenom centrala stadens alla boklådor utan att ha hittat Chantal Mouffes senaste till svenska översatta bok ”Om det politiska” (Tankekraft förlag, 2009) samt en nyutkommen svensk bok av historikern Jens Ljunggren om den svenska 68-revolten ”Inget land för intellektuella. 68-rörelsen och svenska vänsterintellektuella” (Nordic Academic press 200906) måste jag fråga mig: Är Göteborg en håla?

Båda böckerna har recenserats i dagspressen – Aftonbladet, Göteborgs-Posten – och finns självklart att köpa på nätet. Men, är det inte märkligt att inte en enda av de s k stora bokhandlarna i centrala Göteborg kan visa upp ens ett ynka ex av någon av dessa böcker som båda är omskrivna, omdiskuterade och recenserade i svenska medier i sommar?

Istället ligger drösar av skickligt marknadsförda deckare med lågt litterärt värde och en närmast anti-intellektuell hållning till samhället över hela affärerna, t o m på kassadisken. Jag har inga problem med att människor väljer att läsa avkopplande litteratur – själv finner jag inget avkopplande i illa skrivna böcker – men varför skall vi i valfrihetens paradis inte få välja att i bokhandeln få titta på och bläddra i Mouffes böcker eller samhällsrelevanta debattböcker omvi råkar tycka om det?

Dessvärre är jag övertygad om (fast jag vet inte för jag har sommarlov) att jag i huvudstaden skulle kunna gå in på Hedengrens och hitta de här böckerna. Kanske i bara ett ex, men ändå. Senast jag var på Hedengrens hade de Michel Foucaults samlade verk. På franska.

Är Göteborg en håla?

Anm: Om ”håla” läs här.

5 reaktioner till “Är Göteborg en håla?”

  1. Den sista alternativa lilla boklådan på Andra långgatan slog dessutom igen i sommar. Istid råder. Det är f.ö. mycket intressant att Mouffe (och Laclau, ”Hegemonin” gavs ju nyligen ut av Vertigo-Glänta) börjat komma ut på svenska just nu. Några tankar om detta?

  2. Hjalmar: Jag tror vi ser slutet på post-politiken. Politik som konflikt intresserar allt fler, demokratin håller på att återupptäckas som det vapenstillestånd det är. Och väldigt många i generationen under 25 tycks se politik som rätt spännande. Den som lever får se. /VS

  3. Jo, visst är det uselt, men bokhandelsdöden härjar ju i hela landet, och vi är ju många som köper fler böcker på nätet – på Bokus, Adlibris och Amazon – än över disk. Billigare, helt enkelt. Anrika Gleerups i Lund har utrymt övervåningen som i alla år hyst (bland annat) en av stans ledande skivbutiker, och i Malmö håller stadsbiblioteket på att mala ner tjugo-trettio ton böcker till pappersmassa: har de inte ens hört talas om möjligheten att magasinera? ”Vi behöver plats för mötespaltser och scener inne i bibliotekshuser” säger husets chef till Sydsvenskan

    Man frågar sig om bibliotek och bokhandlare har tappat tron på boken helt enkelt, de vet i alla fall inte hur de ska marknadsföra det som kräver en smula anmsträngning att läsa.

Kommentarer är stängda.