Danskarnas oro för den svenska demokratin

I Danmark är man bekymrad över den svenska demokratin. Sverigedemokraterna får inte visa sin valfilm i TV och vem som helst kan se vilka valsedlar man tar med in i valbåset. Precis som prof Lars Dencik sa i P1 Morgon idag bygger kritiken dels på okunnighet, dels på en önskan att slå ifrån sig den kritik som riktas mot den danska invandringsdebatten.

Att ett kommersiellt medieföretag väljer att stoppa ett inslag med hänvisning till risken att bli hamna i en rättegång tillhör inte vanligheterna. Men här gör Jan Scherman en annan bedömning än de danska politiker som inte alls förstår på vilket sätt SD:s valfilm strider mot lagen. Det är upp till och var och en vilken bedömning man finner trovärdig. Något förbud mot filmen har aldrig utfärdats, och den finns att se för vem som helst på nätet. Om det var ett klokt beslut att säga nej till filmen eller ej kan diskuteras.

Att svenskar måste ta en valsedel så det syns och sedan gå in i valbåset är en annan felaktig föreställning som tydligen finns i Danmark. Som alla vi som röstat i Sverige vet så kan alla partier som ställer upp i valet själva dela ut valsedlar vid vallokalerna, det finns ett bord med alla de partiers valsedlar som ställer upp till val och de som fått mer än en procent av rösterna i tidigare val distribueras av Valmyndigheten och det finns blanka valsedlar på vilka man kan skriva vad man vill. Dessutom kan man ta med sig valsedlar hemifrån och gå rätt in i båset utan att ens titta åt valsedlarna i lokalen.

Men okunnighet är som så ofta fördomarnas moder.

Här kan ni läsa en ledarartikel i Berlingske Tidning som menar att resten av Europa har mycket att lära av den danska invandringsdebatten.  (Tack till Jacob Christensen!)

Här kan ni ta del av min kommentar i Brunchrapporteni P3 kring det danska förslaget.

6 reaktioner till “Danskarnas oro för den svenska demokratin”

 1. Fransmännen har f ö samma system som oss med röstsedlar, och det har inte hindrat dem från att rösta på Front National. Så den delen av den danska kritiken ställer jag mig helt frågande, för att inte säga kallsinnig, till.

 2. Nog måste man ge danskarna rätt i att vårt sätt att hantera valösedlar är rätt märkligt sett ur ett vidare demokratiskt perspektiv.

  Har själv pratat med flera internationella statsvetare som blivit uppriktigt förvånade när de fått höra hur det svenska systemet med valsedlar är utformat.

  Du har visserligen rätt i att det finns blanka valsedlar och att man kan ta med sig valsedlar hemifrån. Min personliga erfarenhet är dock att de flesta plockar på sig valsedlar i vallokalen.

  Och jag vågar gissa på att en majoritet av de som plockar på sig valsedlar i vallokalerna inte plockar på sig samtliga valsedlar.

  Har sjäv sett en rad fall då människor demonstrativt har tagit en valsedel, eller vägrat att ta emot ett speciellt partis valsedlar.

  Att det finns en teoretisk möjlighet att bevara sin valhemlighet är inte detsamma som att väljarna inte påverkas av utformningen av vårt valsedelssystem.

  Sedan får man heller itne glömma att vårt system missgynnar små partier som inte har råd att dela ut sina valsedlar.

  Det faktum att SD i år får sina valsedlar utdelade av valmyndigheten kommer förmodligen att ge dem fler röster än i förra valet (då de fick dela ut sina valsedlar själva). Och lika sannolikt är det att t.ex. Fi kommer att få färre röster än om det hade funnits en gemensam valsedel för samtliga partier.

  Så man får nog hålla med danskarna om att vårt valssystem, just i denna aspekt, inte är optimalt.

  För den som kommer oförberedd till vallokalen kan den typen av exempel förmodligen påverka benägenheten att rösta på partier som SD.

 3. Sign. ATEIST har rätt.

  Detta att ta med hemifrån bygger på att partiet ifråga har råd att skicka ut valsedlar och att brevbärarna fullgör sina uppdrag (det har förekommit åtminstone tidigare val att brevbärare anslutna till något fack på den yttersta vänsterkanten vägrat dela ut valmateriel för partier de ogillar).

  Innan sd blev stora nog för att få sedlarna utlagda av funktionärer så var det inte ovanligt att sd:s sedlar kunde sitta i ett fack längst nere vid golvet eller på ett separat bord där icke-riksdagspartiers sedlar låg.

  Ytterst få skulle nog göra sig besväret att gå och hämta sd:s valsedlar under sådana omständigheter bara för att uppnå total valhemlighet.

  Även med sd:s sedlar lättillgängliga skulle jag tro att endast en liten del av de röstande tar deras sedlar. Den som plockar dem sticker alltså ut som ovanlig. Alltså upprätthålls inte valhemligheten särskilt väl, precis som danska politiker påpekat.

  Informationen om att man kan skriva ett partinamn på blank valsedel är något som man sällan är speciellt tydlig med från myndigheterna. Dessutom har jag varit med om att det fattats blanka valsedlar, tror det var vid ett kyrkoval.

 4. Johan, hur vet du att inte Front National skulle fått mer röster med ett annat, mer rättvist och integritetsskyddat valsystem? Speciellt då de ännu var ett litet, oetablerat parti med begränsade ekonomiska och personella resurser?

  Naturligtvis bevisar det ingenting att de fått röster trots brister i systemet. Ingen har påstått att systemet leder till noll röster för svartmålade och/eller oetablerade partier.

 5. Niklas & Ateist: Demokrati är ett verktyg/medel för folkviljans förverkligande. Visst kan man ha många mer eller mindre bra lösningar: listor med djur som betecknar partier, apparater som gör hål i lappen eller handuppräckning. Poängen här var att den danska kritiken byggde på föreställningen att det gick till på ett sätt som det inte gick till.

  För övrigt är jag kritisk till statligt partistöd, till att vi kan registrera partier hur lätt som helst utan villkor och till personvalshybriden. Men jag begär knappast in valobservatörer för det. Och varför är det ”rättvisdt” att småpartier skall gynnas? Är det inte mer rättvist att gynna partier som visat att de är livskraftiga? Mp och Kd är väl bevis på att partier som fyller en plats i systemet också förmår att växa fram. Val är inte marknadsfråga där alla varumärken skall få exakt sama exponering. Val är en följd av politiskt arbete och opinionsbildning.

  Det finns många demokratiteorier och de betonar alla olika element i syftet att nå det goda styrelseskicket. Demokratin är en ofullkomlig process som vi gemenamt jobbar vidare på.

  VS

Kommentarer är stängda.