Idag 50 år sedan Patrice Lumumba mördades

Idag är det precis 50 år sedan Patrice Lumumba mördades. I det ögonblicket formades en utgångspunkt för Kongo som skulle bli ödesdiger. Jörn Svensson skrev en intressant text om relationen Kongo-Hammarskjöld-Lumumba i Aftonbladet igår.

Hur många av oss pratar om situationen i Kongo idag? Vilket stöd ger vi FN:s aktion i Kongo? Hur många har klart för sig vilken roll den koloniala historien har spelat? Kongo lämnar mig aldrig någon ro.

En initierad men tio år gammal text om Lumumba finns hos BBC.

Själv ägnar jag en respektfull stund åt minnet av en afrikansk ledare som aldrig fick visa vad han kunnat bidra med.

10 reaktioner till “Idag 50 år sedan Patrice Lumumba mördades”

 1. Nog har det väl pratats rätt mycket om Afrikas världskrig i radio, tidningar och teve de senaste 15 åren!? Inte minst i samband med talet om våldtäkterna, Panzisjukhusets insatser, barnsoldater, kampen om naturresurserna i Kongo,och filmer om kriget som den om ”Johnny Mad dog”. Det är ingen glömd kris. Men omvärlden prioriterar annat och det är inte heller någon lätt kris att lösa.

 2. När vänner frågar, vad som grundla mina politiska aktiviteter och åsikter, nämner jag alltid bilderna av Patrice Lumumba på lastbilsflaket. De grep mig oerhört!

 3. Intressant text, måste kolla upp denne Lumumba (som jag fram tills nu bara känt till vid namn). Noterade även att det finns en film (dokumentär?) vid namn Lumumba vid informationseratiskt-kommunikationsnav-i-närheten…

 4. Nicklas: Ja, på ett plan pratas det om Kongo. men jag uppfattar att det är i ett icke-politiskt och icke-historiskt sammanhang. Nu rör jag mig i en miljö där frågan om Kongo dyker upp då och då och jag möter människor som arbetat och arbetar i området, men nog är Kongo märkligt frånvarande i den internationella politiska diskussionen jfrt med MÖ eller Afghanistan? Eller t o m Nigeria? Ibland tror jag att det beror på att islam inte spelar någon roll i Kongo…

  Leo: Intressant!

  Thomas: Ja, jag har inte sett ngn av de filmer som producerats men undrar varför de inte har visats i svensk television (om de inte har det?). Det finns en hel del skrivet idag om Lumumba, en del länkas eller nämns via de länkar jag lade in.

  VS

 5. Finns det inte någon svensk återkommande studie som brukar visa att mediebevakningen vad gäller krisområden följer USA:s aktiviteter!?

 6. Mycket och mycket bra om Tunisien i Konflikt, Medierna och Människor och Tro, inklusive en intervju med Nawal Al Saadawi angående kvinnokonferensen i Kairo. ”Historien går i sick-sack”

 7. Apropå bilden av Kongo och så vidare så rekommenderar jag Stranden (och andra göteborgare) att ta sig tid för en visning av Renzo Martens film Enjoy Poverty på Konsthallen någon gång under tiden den visas där. Ett omskakande, upprörande och mycket givande verk (som absolut inte ska misstas för en dokumentär) som pekar på något mycket obehagligt i hur vi ser på och förhåller oss till lidandet och fattigdomen i bland annat Kongo.

 8. Det blir intressant med valet. Min skolfranska är lite sisådär men jag förstod det som att Kamerhe var Joseph Kabilas tidigare kumpan.

  Enjoy Poverty

Kommentarer är stängda.