Trist med överdrifter om högernationalistiska partier i Europa

Det är så trist att vissa skribenter älskar att ropa ”Vargen kommer” oavsett hotbild. Konsekvensen blir politisk vanmakt och en känsla av ödesbestämdhet som sprider sig och är svår att bryta.

Idag skriver Aftonbladet att ”ultrahögern gick rejält framåt i senaste EU-valet” och kryddar med anekdotiska belägg av typen att British National Party fick plats i parlamentet.

Sanningen är att höger-extrema, främlingsfientliga och ultra-nationalistiska rörelser tappade platser i EU-parlamentet efter valet 2009!

I regionalvalen i Frankrike förra månaden fick Front National 9.2 procent. År 2004 hade Front National 12.4 procent i regionalvalen. Ett anekdotiskt belägg som alltså visar motsatsen till Aftonbladets.

Det står alldeles klart att invandringsnegativa, ultra-nationalistiska och främlingsfientliga partier har haft framgångar i Europa sedan 1970-talet. Men att dessa rörelser skulle ha haft våldsamma framgångar i hela Europa just det allra senaste året eller åren är knappast sant.

Det finns inte heller några vetenskapliga belägg för det påstående som framförs i Aftonbladet att det är arbetslösheten som skapar framgång för höger-extrema och ultra-nationalistiska partier. I så fall borde t ex Spanien ha mycket stora sådana partier. Samspelet är betydligt mer komplicerat än så.

Däremot tror jag att Christoph Anderssons bok om ”Från gatan in i parlamenten” om den tyska extrem-högern och om nationaldemokraterna i Södertälje  är utomordentligt läsvärd. Jag har hört radioreportagen åtminstone två gånger.

4 reaktioner till “Trist med överdrifter om högernationalistiska partier i Europa”

  1. En faktor man inte får glömma är att när de ”konventionella” partier undertrycker allt invandringsmotstånd i sina egna led så skapar de en marknad för partier som är inriktade specifikt mot just invandringsfrågor. Om dessa frågor däremot behandlades neutral och sakligt i debatten och fick utrymme i dem konventionella partierna skulle invandringsmotståndarna inte söka sig till egna partier i samma utsträckning. På det sättet är framkomsten av ”högerextrema” partier framförallt ett tecken på att demokratin misslyckats.

  2. Agnes: Christoph Anderssons reportage var något av de bästa jag hört i genren. Mycket inträngande och klarsynta.

    michaeleriksson: Invandring som politisk sakfråga är fortfarande mycket marginell för att avgöra väljarnas partival bland svenska väljare. Inget tyder på att detta kommer att förändras.

    VS

Kommentarer är stängda.